Selecteer een pagina

Ga jij dit jaar op vakantie in eigen land?

In eigen land vakantie vieren, vertrouwd en toch vernieuwend. Sinds de start van de pandemie in 2020 is een vakantie in eigen land erg populair geworden. Vakantiehuizen in Nederland waren massaal volgeboekt en zelfs de opslagplaatsen van caravans en campers waren helemaal vol. En wij geven mensen geen ongelijk.

Waarom zou ik op vakantie gaan in Nederland?

Wandelen door de heuvels, met de kinderen kamperen, fietsen door de bossen, relaxen op het strand, tot rust komen aan het water of lekker shoppen in het centrum. Nederland heeft genoeg leuke plekken om te overnachten.

Een zomervakantie in het buitenland is erg populair, maar kan ook enorm veel stress veroorzaken. Vooral wanneer je met (kleine) kinderen reist of wanneer je graag je hond meeneemt. Daarnaast heeft de komst van Corona ook invloed op de vakantievoorkeuren van Nederlanders. Maar niet alleen daarom is vakantie in eigen land zo leuk. Wij zetten de belangrijkste redenen voor je op een rijtje:

  • Je hoeft niet lang te reizen en/of te vliegen naar je vakantiebestemming;
  • Je kunt gewoon Nederlands praten;
  • Het is makkelijker om je hond mee te nemen;
  • De vakantiehuizen zijn luxer en groter dan voorheen;
  • De meeste vakantieplekken beschikken over een zwembad en/of hebben andere faciliteiten, zoals restaurants, speeltuinen en entertainment.

Op vakantie tijdens Corona

Omdat veel mensen hun bedenkingen hebben over een vakantie in het buitenland in deze onzekere coronatijden, kiezen ze liever voor een vakantie dichterbij. De coronaregels verschillen namelijk per land en de situaties en adviezen veranderen continu. Waar ben je welkom zonder (een tweede) vaccinatie of zonder een QR code? Met hoeveel mensen mag je op vakantie? Wat als je vakantieland rood kleurt en het reisadvies negatief is geworden? Omdat het antwoord op deze vragen nog vaak erg onduidelijk en veranderend is, kiezen mensen er massaal voor om in Nederland te blijven. De cijfers liegen er niet om: het CBS (Centraal Bureau van Statistieken) meldt dat Nederland als vakantiebestemming in populariteit enorm is toegenomen in 2020 ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal Nederlanders dat in de zomermaanden op vakantie in eigen land gingen, lag in 2020 zelfs een kwart hoger dan in de zomer van 2019.


Schoolvakanties Nederland 2022

Als je met je gezin of met kinderen op vakantie gaat, ben je gebonden aan de schoolvakanties. Deze verschillen per regio. Daarom hebben wij de geplande vakantiedata van 2022 alvast voor je genoteerd:

Regio Noord
Kerstvakantie: 25 december 2021 t/m 9 januari 2022
Voorjaarsvakantie: 19 februari t/m 27 februari 2022
Meivakantie: 30 april t/m 8 mei 2022
Zomervakantie: 16 juli t/m 28 augustus 2022
Herfstvakantie: 15 oktober t/m 23 oktober 2022

Regio Midden
Kerstvakantie: 25 december 2021 t/m 9 januari 2022
Voorjaarsvakantie: 26 februari t/m 6 maart 2022
Meivakantie: 30 april t/m 8 mei 2022
Zomervakantie: 9 juli t/m 21 augustus 2022
Herfstvakantie: 22 oktober t/m 30 oktober 2022

Regio Zuid
Kerstvakantie: 25 december 2021 t/m 9 januari 2022
Voorjaarsvakantie: 26 februari t/m 6 maart 2022
Meivakantie: 30 april t/m 8 mei 2022
Zomervakantie: 23 juli t/m 4 september 2022
Herfstvakantie: 22 oktober t/m 30 oktober 2022

Waar kan je op vakantie in Nederland?

Het antwoord is simpel: overal! Het is natuurlijk wel afhankelijk van het type vakantie dat je graag wilt en dat bij je past. Wil je dat de hond mee kan op vakantie of wil je naar een kindvriendelijke plek? Maak je graag wandelingen in de natuur of bezoek je graag grotere steden? Of is een vakantie aan het strand meer weggelegd voor jou? Wil je een actieve wandel- of fietsvakantie of gaat jouw voorkeur uit naar luieren en wellness? Houd je van wandelingen in de natuur? Je kunt ervoor kiezen om bij een luxe hotel een all-inclusive vakantie te boeken. Vind je dit te duur en/of ga je liever kamperen? Nederland heeft genoeg (luxe) campings te bieden.

Met wie ga jij op vakantie in eigen land?

Bij het maken van een vakantiekeuze speelt het natuurlijk ook altijd mee wie er allemaal meegaat. Ga je in je eentje op ontdekkingstocht in Nederland, met je partner of ga je met het hele gezin? Gaan er huisdieren mee of niet? Er zijn bijvoorbeeld romantische kastelen waar je met je partner kunt verblijven of juist een camping waarbij er een entertainment optie voor de kinderen is. In je eentje kun je daarnaast eerder het risico nemen om op de bonnefooi op zoek te gaan naar een overnachtingsplek. Terwijl dit met een gezin een stuk lastiger is, ook omdat je de zekerheid wilt dat je een plek hebt om te overnachten. Ga je dus op vakantie in Nederland, dan is het belangrijk om op basis van je reisgezelschap je opties vooraf te checken en boeken.

Vakantie in eigen land samen met je hond

Wat ook steeds populairder wordt is een vakantie waarbij de hond gezellig meegaat. Ook deze groei is deels aan de pandemie te koppelen, aangezien er in coronatijd veel nieuwe huisdieren zijn aangeschaft. Een hond meenemen is vaak een stuk goedkoper dan een pension. Daarnaast is het vooral bij actieve vakanties gezellig om een extra maatje te hebben tijdens bijvoorbeeld je wandelingen en fietstochten. Let er daarbij wel op dat je hond hiervoor geschikt en getraind is en dat je – vooral op warme zomerdagen – regelmatig een pauze neemt om af te koelen.

In Nederland zijn er gelukkig veel restaurants die honden toestaan op het terras en vaak ook nog een drinkmogelijkheid hebben. Daarnaast laten veel campings en vakantiehuisjes honden toe, zij het tegen een kleine bijbetaling. Let er tijdens het boeken altijd goed op of huisdieren zijn toegestaan. Is de informatie voor je accommodatie niet helemaal duidelijk? Neem dan altijd even contact op. Zo voorkom je teleurstellingen.